Hur går det till?

Många väljer att gifta sig i någon av våra kyrkor. Därför är det bra att vara ute i god tid, särskilt om ni skall gifta Er vid någon av de stora högtiderna eller under sommarmånaderna. Att vigas i kyrkan kostar inget om någon av Er tillhör Svenska kyrkan och betalar kyrkoavgift. Kostnader för extra sång och musik kan dock tillkomma.

Vigsel bokas på kansliet i Ysby, telefonnummer 0430-323 00, där vi också kan hjälpa er med frågor om vigsel, välsignelse, hindersprövning etc.

Våra tider för bokning av vigsel är 13:00 och 16:00 och gäller i alla pastoratets kyrkor.

Därefter träffar Ni prästen, som ska viga Er, i ett vigselsamtal där Ni får gott om tid att prata om vad vigseln innebär och hur den går till rent praktiskt.

En kyrklig vigsel behöver inte vara stor och påkostad. Vigseln är lika giltig oavsett om man väljer en mycket enkel vigsel eller ett påkostat bröllop med dyrbara kläder, blommor och bröllopsmiddag för många gäster.

Har Ni ingått borgerligt äktenskap kan Ni få välsignelse över sitt äktenskap av präst i kyrkan eller där Ni önskar. Gudstjänstordningen följer i stort den för vigselgudstjänst, men vissa moment utelämnas.

I våra kyrkor kan Ni också fira gudstjänst med välsignelse över registrerat partnerskap. Denna välsignelsegudstjänst innebär främst en tacksägelse till Gud och en bön för Er om Guds hjälp och beskydd.

Det finns även en gudstjänstordning för vigsel mellan homosexuella inom Svenska kyrkan.