Begravning

Om begravning förklarar begravningsverksamheten
Skriften Om begravning förklarar vad begravningsverksamhet är och vad som ingår i begravningsavgiften. Den vänder sig till alla som har frågor om hur begravningar fungerar i Sverige. Om begravning finns på fyra språk: svenska, engelska, arabiska och finska samt inläst på svenska. Ni hittar skriften på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, klicka här

Dokumentet Mina önskemål  är ett häfte där man kan skriva ner sina önskemål inför begravning.
För nedladdning: Mina önskemål

 

omslagsbild omberg mina onskemal

 

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked - döden. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet.

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Där kan vi tacka för vad den döde gett oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne/honom i Guds gemenskap och evig frid.

Svenska kyrkans tjänster

Svenska kyrkan har ansvar för begravningsgudstjänsten, gravsättningen och eventuell kremering. Lokal för begravningsceremoni, gravsättning och kremering är redan betalda genom begravningsavgiften. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan är även kyrkans övriga tjänster kostnadsfria.

Om den avlidne ej var medlem i Svenska kyrkan är det inte helt självklart att kyrklig begravningsgudstjänst kan hållas. Den avlidnes ställningstagande bör respekteras, samtidigt som anhöriga kan behöva stöd och hjälp i sorgearbetet.

På kansliet i Ysby, telefonnummer 0430-323 00, kan du får svar på dina frågor och får kontakt med prästen om du så önskar.

Dödsboet ansvarar för de praktiska förberedelserna i samband med begravningen, ett ansvar som ofta, men inte nödvändigtvis måste, överlämnas till en begravningsentreprenör. Ha inte för bråttom! Vänta gärna ett par dagar med att kontakta begravningsbyrån tills det klarnat hur ni själva vill ordna det. Ju mer aktiv del i planeringen man orkar ta desto bättre.

Tacksägelse sker vanligtvis på söndagen efter dödsfallet för den som varit medlem av Svenska kyrkan. Då läses den avlidnes namn upp i den ordinarie gudstjänsten och församlingen samlas i en kort bön för den avlidne medan kyrkans klockor ringer.

I vårt pastorat har vi även själaringning för den som avlidit, oftast vardag närmast efter dödsfallet (dock ej måndagar).

Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder och prästen och de anhöriga utformar den ofta tillsammans. Därför är det bra om anhöriga själv tar kontakt, först med sin församling och eventuellt sedan en speciell präst och berättar om dödsfallet. Präst och tid för begravningsgudstjänst behöver inte bokas genom en begravningsbyrå. Efter gudstjänsten fortsätter gemenskapen ofta i en eftersamling där vi minns den avlidne i en stunds samvaro.

Begravningsombud

Bo Fritzson

Telefon: 0709-78 19 68

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Begravningsombudet är utsedd av Länsstyrelsen för att granska att huvudmännen inom Svenska kyrkan använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt. Ombuden bevakar också rättigheterna för dem som inte tillhör Svenska kyrkan. För att bli utsedd krävs bland annat kunskaper i ekonomi, olika religioner och begravningsseder.

                                                                                                                                                                                                                                              

Höks pastorat
Brödåkravägen 15
312 94 LAHOLM
Telefon: 0430-323 00
Fax: 0430-623 25
E-post:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.