Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked - döden. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet.

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Där kan vi tacka för vad den döde gett oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne/honom i Guds gemenskap och evig frid.

Svenska kyrkans tjänster

Svenska kyrkan har ansvar för begravningsgudstjänsten, gravsättningen och eventuell kremering. Lokal för begravningsceremoni, gravsättning och kremering är redan betalda genom begravningsavgiften. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan är även kyrkans övriga tjänster kostnadsfria.

Om den avlidne ej var medlem i Svenska kyrkan är det inte helt självklart att kyrklig begravningsgudstjänst kan hållas. Den avlidnes ställningstagande bör respekteras, samtidigt som anhöriga kan behöva stöd och hjälp i sorgearbetet.

På kansliet i Ysby, telefonnummer 0430-323 00, kan du får svar på dina frågor och får kontakt med prästen om du så önskar.

Dödsboet ansvarar för de praktiska förberedelserna i samband med begravningen, ett ansvar som ofta, men inte nödvändigtvis måste, överlämnas till en begravningsentreprenör. Ha inte för bråttom! Vänta gärna ett par dagar med att kontakta begravningsbyrån tills det klarnat hur ni själva vill ordna det. Ju mer aktiv del i planeringen man orkar ta desto bättre.

Tacksägelse sker vanligtvis på söndagen efter dödsfallet för den som varit medlem av Svenska kyrkan. Då läses den avlidnes namn upp i den ordinarie gudstjänsten och församlingen samlas i en kort bön för den avlidne medan kyrkans klockor ringer.

I vårt pastorat har vi även själaringning för den som avlidit, vardag närmast efter dödsfallet (dock ej måndagar).

Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder och prästen och de anhöriga utformar den ofta tillsammans. Därför är det bra om anhöriga själv tar kontakt, först med sin församling och eventuellt sedan en speciell präst och berättar om dödsfallet. Präst och tid för begravningsgudstjänst behöver inte bokas genom en begravningsbyrå. Efter gudstjänsten fortsätter gemenskapen ofta i en eftersamling där vi minns den avlidne i en stunds samvaro.